Republikanen Donald Trump vinner presidentvalet i USA. På ett sätt överaskande men egentligen och samtidigt inte helt oväntat. USA är ett land med sviktande demokrati och stora klasskillnader samt med hög arbetslöshet, låga löner och begränsade möjligheter för allt fler människor.

Vi har frågat kommunalråd Anders Rosén (V) hur han ser på det politiska läget i USA och på valresultatet. Har vi något att lära?

Varför tror du att Donald Trump vinner valet i USA?

Trump har mycket skickligt förstått och exploaterat missnöjet hos globaliseringens förlorare. Det politiska samtalets brutalisering som pågått under en längre period i USA har också bidragit. Det verkar nu vara helt rumsrent att vädra ärkekonservativa värderingar och komma undan med det.

Detta i kombination av egna stora ekonomiska resurser och naturligtvis i slutänden av kampanjens uppbackning av det republikanska partiet – trots stor skepsis hos många i partieliten.

Jag tror heller inte vi ska underskatta skepsisen mot att välja en kvinna som president. Många säger det nog inte öppet, men visar det vid valurnan.

 Har vi något att lära av Donald Trumps framgångar?

Ja. Både den liberala mitten och vänstern har grovt underskattat kraften i högerpopulismen och den djupt omdanande kraften i globaliseringen. En medelklass som upplever sig vara förlorare – dit även tidigare välbetalda industriarbetare hör – är historiskt sett sprängstoff i politiken. Det var genom att få stöd av sådana grupper som fascismen kom till makten. Utan att dra alltför långtgående paralleller så finns det mycket att lära av, och förskräckas av i fascismens historia.

Hur stoppar vi ett växande missnöje hos det så kallade etablissemanget?

Vänstern kan möta missnöjet genom att forma tydliga alternativ som kan skapa framtidstro. Det duger inte att som S att anpassa sig till någon luddig mittenfåra. Vi måste föra en radikal fördelningspolitik som inkluderar alla och fördjupar demokratin – på riktigt. Inga grupper får lämnas efter. De som rent faktisk är förlorare i den globala ekonomin måste få stöd till vidareutbildning och ersättningssysselsättning.

Sedan behöver vi arbeta långsiktigt och på djupet med värderingsfrågor. Det handlar om folkbildning där vi möter även de främlingsfientliga och rädda i dialog.

Vad tror du kommer hända nu?

Först tänker jag. Elände! Men som den optimist jag är så tror jag också att motkrafter kommer att mobiliseras för nya rörelser som på sikt svänger tillbaka pendeln åt det progressiva hållet.