Kommunalråd Anders Rosén (V) besökte i veckan Brobacken där han träffade enhetschef Cecilia Bengtsson som berättade om äldreboendets verksamhet. När vi kommer till Brobacken har de just avslutat en Nobellunch med trerättersmeny, långbord och linnedukar i husets aktivitetslokal. Imorgon väntar nästa Nobellunch för de som inte fick plats på dagens. Cecilia berättar att det alltid erbjuds någon verksamhet i aktivitetslokalen varje dag. Även utflykter utanför Brobacken erbjuds med jämna mellanrum.

Vi går runt och tittar på de olika avdelningarna och slås av hur fint Brobacken är med sina rymliga ljusa lokaler med utsikt åt pendelstationens liv och rörelse. Alla avdelningar har en stor inglasad balkong och på nedre plan finns en trädgård med möjlighet att promenera, odla eller bara sitta ute en stund för de som vill det.

Cecilia tycker att verksamheten har kommit igång bra. Efter lite olika barnsjukdomar bland annat gällande larm så har de arbetat fram en verksamhet med bra rutiner och god struktur där brukarna har stora möjligheter att både vara hemma, vistas i allrummet, vara med på olika aktiviteter eller kanske ta ett bad i det specialdesignade bubbelbadet.

En viktig utmaning för att verksamheter som Brobacken skall fungera bra är rekrytering av personal. Statusen på omsorgsyrket behöver höjas genom riktade åtgärder. Exempel på det är lönelyft och mer fokuserad information om yrket inför ungdomars gymnasieval.