Den 23/3 besöktes Väsby av Jonas Sjöstedt och Ung Vänsters ordförande Hanna Cederin för att tala om hur vi tillsammans bygger ett samhälle för alla. I tider som dessa då starka högerextrema vindar blåser över hela Europa är dessa samtal än viktigare.

Högern och extremhögern har alltid förlitat sig på sprickor mellan människor för att genomföra sin politik och detta lyfte både Jonas och Hanna under kvällen. Ett av de tydligaste exemplen på hur vi tar strid mot detta tog Jonas upp i form av två busschaufförer i Tensta. Busschaufförerna, som har rötter i olika länder, ställdes mot varandra i den ständiga kampen om jämlik lön. Men istället för att kämpa mot varandra gjorde de gemensam sak och protesterade mot den ekonomiska diskrimineringen. I samtalet, som leddes av den flerfaldigt prisbelönta juristen Dona Hariri, togs många tuffa och viktiga frågor upp som den om rasism i samhället.

-Det är viktigt att vi i samtal med framförallt politiker och beslutsfattare ifrågasätter, ställer krav samtidigt som vi också lyssnar in och tillåter mötet vara ömsesidigt, säger Dona Hariri. Men det viktigaste är att vi vågar prata om det där som skaver, som ingen riktigt vill röra i med alla ändå tänker på. Dålig stämning leder till viktig stämning. Och där ville jag ha detta samtal, ett samtal där jag frågar om sånt man inte helt självklart frågar om och dra paralleller man helst låter bli.

Att arrangera samtal som minskar den klyfta som ofta upplevs finnas mellan folk och politikerna är viktigt och nyttigt för det är då vi kan känna den kollektiva styrkan i att påverka tillsammans. VäsbyVänstern vill tacka alla inblandade och alla som kom, ställde frågor och engagerade sig vilket gjorde kvällens budskap glasklart: arbetarklassens kamp kan inte föras framgångsrikt om den inte förs av oss alla tillsammans.