I vår intervjuserie av våra kommunpolitiker har turen nu kommit till kommunalråd Anders Rosén.

Vad har du för uppdrag för VäsbyVänstern?
Jag är kommunalråd, ledamot i kommunstyrelsen, ordförande i kommunstyrelsens allmänna utskott, ordförande för kommunala handikapprådet och för rådet för romsk inkludering samt ledamot i rådet för finskt förvaltningsområde.

Var kommer ditt politiska intresse från?
Mitt politiska intresse kommer från tidiga tonår. Det var orättvisorna i världen som framförallt väckte mig. Sedan var det fredsrörelsen och 1980-talets antirasism. Allmänpolitiskt intresse åt vänster har jag fått med mig från min uppväxt i Sandviken.

Vilka frågor brinner du för?
Jag är politisk allätare men är lokalt profilerad med feminism och jämställdhetsintegrering. Social hållbarhet för att överbrygga klass- och andra klyftor är min kompass inom alla politikområden. Skolan är det viktigaste redskapet. Den ska vara likvärdig och kompensatorisk för att ge alla barn en god start i livet, oavsett familjebakgrund.

Vad är det roligaste med att vara politiker?
Det roligaste med att vara politiker är att kunna påverka, att veta att jag gör skillnad. Sedan är det givande rent personligt att få lära sig mycket nytt hela tiden och träffa människor.

Finns det något som är jobbigt med att vara politiker?
Jobbigt är det när resurser inte räcker till och man är med och prioriterar bort bra, nyttiga och roliga saker. Ibland kan det också bli för mycket lokal ankdamm och politiskt käbbel som inte är konstruktivt.

Har du något smultronställe i Upplands Väsby?
Mina smultronställen i Väsby är Runsa fornborg och Skopans second hand.