I vår intervjuserie av de politiker som har uppdrag för VäsbyVänstern har vi nöjet att den här gången presentera Sofia Kanestad.

Vad har du för uppdrag för VäsbyVänstern?

Jag sitter som ersättare i Miljönämnden.

Var kommer ditt politiska intresse från?

Det började med valet 2006, jag var då elva år gammal och hade väl alltid haft en idé om att det var politiker som bestämde hur landet skulle se ut. Av ren nyfikenhet så började jag kolla på alla partiers program och vad de stod för, det var även då jag insåg att mina åsikter var mest förenliga med Vänsterpartiet. Jag har sedan dess velat jobba inom politik och vara med och påverka, oavsett om det så var på Ung i Väsby eller på något annat sätt.

Vilka frågor brinner du för?

Mina hjärtefrågor handlar bland annat om jämställdhet och HBTQ+-frågor. Jag har även ett stort intresse kring frågor om miljö, skola och de flesta andra socialpolitiska frågor.

Vad är det roligaste med att vara politiker?

Att få vara med att möta människor på deras egen nivå. Att i vardagen få möta människor med olika bakgrund och i olika åldrar som vill berätta sin ståndpunkt för mig. Att dessutom kunna vara med och påverka för det bättre, det är otroligt givande.

Finns det något som är jobbigt med att vara politiker?

Egentligen är det inte jobbigt som så, mer än när man hela tiden måste behålla sin saklighet och goda ton i alla debatter. Att till exempel behöva hantera det faktum att vissa utrycker rasism, homo och tranfobi på en daglig basis och då behöva bemöta dessa uttalanden, det är krävande.

Vad gör du helst en ledig dag?

Jag är dressyrryttare när jag inte sitter i Miljönämnden, så all min lediga tid går i princip till mina hästar. Just nu har jag ett föl på åtta månader, så får jag välja så åker jag gärna upp till Sala och gosar med honom och hans mamma.