Kommunalråd Anders Rosén (V) har besökt den ideella föreningen Bokstavsbarns klätterverksamhet i Fadderbyn. Föreningen startades av tre vänner som alla har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och ville skapa en plattform för barn med liknande uppväxter som de själva har haft. Målet med verksamheten är att ungdomar skall må bra och slippa känna sig ensamma och oförstådda.

Bokstavsbarn driver en blogg om livet med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och varje tisdag anordnar de klätterverksamhet i Fadderbyn för barn och ungdomar. Verksamheten har pågått i snart ett år och blivit populär. Föreningen är glada över att kunna vara ett alternativ till att ”hänga runt på byn”. Klättringen är en öppen verksamhet som riktar sig till alla inte bara till dem med neuropsykiatrisk diagnos. Bokstavsbarn tror på ett utbyte mellan alla barn och ungdomar för att få bort ”vi  och dem”-tänket.

Nu har föreningen även testöppnat fritidsgården i Runby för ungdomar med adhd, add, asperger, autism, tourettes och ocd. Föreningen fick möjligheten att låna fritidsgården en gång för att se hur det gick. De ansöker just nu om pengar från kommunen för att kunna hålla gården öppen en kväll varannan vecka efter ordinarie stängningstid. Den 5 maj kommer ett nytt tillfälle för ungdomar med identifierar sig som bokstavsbarn att besöka gården då föreningen håller öppet igen mellan klockan 18.00 och 21.00.

Även en poddcast drivs i föreningens namn ”Bokstavsbarnpodden”

Mötet med Bokstavsbarn var givande och inspirerande. Det är roligt att se en förening med så mycket idéer och tankar och med god kapacitet att genomföra sina planer.