I det turkiska valet i somras gjorde det kurdiska partiet HDP ett sensationellt valresultat. Inte nog med att det gav den ytterst tveksamma demokratin i landet ett humant och progressivt alternativ, partiet klarade även den ovanligt höga spärren på 10% för få komma in i parlamentet.Detta till trots att partiet motarbetats med odemokratiska medel så som valfusk men också genom att väljare kritiska till den sittande regimen hindrats från att få lägga sin röst.

Sommaren och tiden efter valet i landet har varit allt annat än lugn för den som inte hängt med i nyhetsrapporteringen. Turkiets nuvarande presidenten Recep Tayyip Erdoğan behövde få egen majoritet i valet för att kunna genomföra kritiserade ändringar i grundlagen där hans makt förstärks på bekostnad av premiärministerns beslutande makt. Detta resulterade i att ett nyval utlystes och att landet mer eller mindre sattes i kaos.

De högerextrema krafterna klev ur sina hålor och satte igång en våldsvåg mot vänsterorienterade turkar men framförallt landets kurdiska befolkning. Affärer, bostadshus och byggnader med kurdisk koppling sattes i brand och vandaliserade. Hela områden förvandlades till krigszoner med bombattentat och upplopp. Civila, framförallt ungdomar och barn, fick som vanligt sätta livet till. Allt för att ett parti som HDP inte skulle få trycka undan de fascistiska krafterna och sätta sin prägel på turkisk politik.
Nyvalet som genomfördes under den gångna helgen visar en dyster bild. Trots att HDP ännu en gång klarade 10% gränsen räckte det inte till. Det styrande partiet AKP med Erdoğan i spetsen gick från att ha gjort sitt sämsta valresultat på många år i somras till att markant öka och sannerligen misstänksamt ha gjort ett av sina bästa i nyvalet och därmed även erhållit majoritet.

Att demokratin är hotad i landet vore en underdrift vid det här laget då oppositionella tidningsredaktioners lokaler har beslagtagits av regimen. Det har även varit tydligt att regimkritiska och till och med fredsuppmanande demonstrationer inte åtnjutit den mängd säkerhetsåtgärder som regminvänliga haft. Vid ett otroligt tragiskt och blodigt bombattentat vid en av de förstnämnda demonstrationerna där hundratals människor dödades hindrades även sjukvårdspersonal från att rycka ut till det drabbade området.
Listan fortsätter tragiskt nog och framtiden för de kurder och oppositionella vars säkerhet och rättigheter hotas mer för var dag som går blir situationen bara allt mer ohållbar.

Magnus Krantz
Kommunikatör
Ersättare i Kultur- och fritidsnämnden (V)
Upplands Väsby Kommun