Nyligen vann Israel Eurovision med en före detta israelisk soldat som sångerska och allt detta medan israeliska bomber föll över palestinierna ännu en gång. Vad jag hört så handlar den vinnande låten om #MeToo-rörelsen, vilket känns skrattretande tondövt när tusentals människor förtrycks och utnyttjas av den israeliska krigsmakten.

För mindre än en vecka sen attackerade även Israel Iran efter att USA brutit det oerhört viktiga avtalet med landet. Både USA och Israel har under den senaste tiden hävdat att Iran inte följer avtalet och gång på gång blivit motbevisade, dock utan några konsekvenser. Israel och USA har en lång historia av att ignorera omvärldens kritik och även otaliga FN-resolutioner men får ändå åtnjuta nöjet av att bli kallade för demokratiska föredömen.

Bosättningarna byggs fortfarande, trots FN:s och EU:s protester. Palestinier vägras fortfarande deras land och sina liv. Om ni är trötta på att höra om denna konflikt och ockupation så kan ni försöka förstå hur det måste vara att leva och dö i den. Ett konkret exempel är en ny video där israeliska soldater skrattar och berömmer varandra efter att en av dem skjutit en palestinier i ryggen.

I måndags invigdes den nya amerikanska ambassaden i Jerusalem samtidigt som den israeliska staten firade 70 år. Det är ett extremt känsligt beslut som effektivt förstör alla chanser för fredsförhandlingar men dessutom kan ses som en politisk örfil på palestinierna mer än något annat. Palestinierna räknar med blodiga protester och Israels armé placerar ut extra stridsbataljoner och krypskyttar vid gränsen till Gaza. Jag räknar med att fler palestinier kommer att skjutas ihjäl, det enda man verkligen kan vara säker på när det kommer till Israels agerande.

Med beslutet erkänner därmed USA staden som Israels huvudstad – ett beslut som därmed effektivt avslutar årtionden av amerikansk ”neutralitet” i frågan. Neutralitet som ändå kantats av vapensystem och miljarder av dollar i stöd till landet. Det vore naivt att se till USA, speciellt under president Donald Trump, som en aktör som ska verka för fred och stabilitet i området. Beslutet kommer sabotera alla former av fredliga samtal kring en tvåstatslösning en lång tid framöver. Detta är väl på ett sätt i linje med amerikansk utrikespolitik då man visat gång på gång att man inte har ett intresse av stabilitet i regionen. Extra tydligt blev det också när FN:s beslut om att utreda massakern blockerades av USA som hävdade att ”ingen nation visar på samma återhållsamhet som Israel gör”. Skarp ammunition från krypskyttar och artillerield mot civila som befann sig över 600 meter bort från israelerna, det låter ju synnerligen återhållsamt.

Många nationer har valt att antingen kalla hem sina ambassadörer eller kalla upp israeliska diplomater till respektive utrikesdepartement. Att Sverige inte ännu gjort något är beklagligt och en klar försämring från erkännandet av den palestinska staten 2014. I skrivande stund har denna ambassadflytt orsakat över 50 människors död varav tre av dem var barn och rapporter talar om över 2500 skadade. Då kan vi fråga oss – hur lite är ett palestinskt liv värt egentligen?

Magnus Krantz, medlem VäsbyVänstern