VäsbyVänstern ställer upp med en 29 personer stark lista till kommunfullmäktige med den gemensamma nämnaren att alla brinner för rättvisa och jämlikhet. Den 9 september är det val. Det är då vi tillsammans väljer vilken politik som skall utveckla Väsby de närmsta åren.

Vi kommer här att presentera de sex första kandidaterna på vår lista till kommunfullmäktige. Nummer fem på listan är Sofia Kanestad.

NR 5: SOFIA KANESTAD
Sofia blir 23 år i sommar och bor i en lägenhet med sin lilla katt Signe. Hon läser sin sjätte termin på socionomprogrammet och har precis fått ett vikariat som biståndshandläggare för äldre. Hon är för närvarande invald som ersättare i Miljönämnden. Sofia har ridit sedan barnsben och har snart fyra hästar, ett litet föl väntas till familjen. Hon tävlade länge på elitnivå men just nu fokuserar hon på studierna men rider en gång i veckan på Väsby ridskola.

VARFÖR ÄR DU MEDLEM I VÄNSTERPARTIET?
Egentligen så började det tidigt med att ha föräldrar som lärde mig att om jag ville ha förändring så ska jag kämpa för den.
Jag gick i Väsbyskolan under högstadietiden och började där intressera mig politiskt. Jag gick på forum så som Ung i Väsby och besökte centrum när partierna stod där och talade. Jag fann att Vänsterpartiet gick ihop mest med mina egna värderingar och började därefter att engagera mig.

VARFÖR KANDIDERAR DU TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE?
Jag hoppas kunna förändra. Jag har i flera år varit engagerad i debatter i olika forum, på nätet och i riktiga livet, och känner väl nu att jag är redo för nästa steg.

VILKA FRÅGOR ÄR VIKTIGA FÖR DIG?
Främst sociala frågor i och med min utbildning och mina egna erfarenheter. Jag vill försöka upprätta en fungerande missbruksvård, riktade insatser i socioekonomiskt utsatta områden samt täcka upp för att allt fler unga idag lider av psykisk ohälsa.

Även en skolpolitik med fokus på tillgänglighet är något jag brinner för. Min ena förälder är speciallärare och jag själv blev som 20-åring diagnosticerad med ADHD. Jag vet därför hur många föräldrar och barn får kämpa för sin skolgång, och vill arbeta med dessa frågor.