Det är en mörk dag för det en gång solidariska Sverige då regeringens förslag slår kraftigt mot alla de människor som sökt och fortfarande söker sig till tryggheten. Många som är mycket smartare än mig har redan sagt det bättre. Dom har visat den bristande logiken i regeringens beslut och dom har placerat Miljöpartiet i skamvrån.

Allt en kan konstatera är att det är enorm besvikelse som infinner sig när en regering som kallar sig socialistisk ger upp innan gränsen är nådd. För visst finns gränsen, jag är inte naiv. Men att ge ”välfärden andrum” utan att fråga sig vem som ger människorna på flykt andrum är varken socialistiskt eller ansvarsfullt. Hörde i försvar att de medicinska ålderstester som nu ska genomföras för att fastställa ett barns ålder ”inte kommer spela så stor roll ändå”. Varför? För att nästintill ingen läkare vill utföra dem då de är moraliskt vidriga enligt många. Ett synnerligen bisarrt argument.

Att regeringen ger upp innan alla de enorma medborgarengagemang runt om i landet ger upp är helt förkastligt. Det är det.

Samtidigt anklagar Moderaterna det nya förslaget för att inte vara tillräckligt hårt. En asylpolitik på EU:s lägsta nivå är inte tillräckligt hård. Dagen då S spelade SD i händerna och då MP valde sin maktposition före ännu ett av sina vallöften trodde jag aldrig skulle komma, men den är här.

Magnus Krantz
Kommunikatör
Ersättare i Kultur- och fritidsnämnden (V)
Upplands Väsby Kommun